Languages

[Cinema Belmundo] Difret

Event

Deel dit met

Starting
17 March 2020 20:00
Ending
17 March 2020 20:00
Korte omschrijving

Hirut wordt gekidnapt en schiet haar belager dood. Tijdens de rechtszaak wordt de spanning tussen de wet en patriarchale tradities duidelijk

Omschrijving

Ethiopië 1996, een dorpje op drie uur van Addis Abeba. De 14-jarige Hirut wordt op de weg van school naar huis gekidnapt. Haar ontvoering past in een van de oudste tradities in Ethiopië. Daarbij wordt een toekomstige bruid gekidnapt door een telefa, een would-be echtgenoot. Hirut verzet zich. Ze weet immers dat ze verkracht zal worden. Het meisje schiet haar belager dood. Ze wordt beschuldigd van moord en riskeert de doodstraf. Meaza Ashenafi neemt als advocaat de verdediging op zich. Meaza – een jonge vrouw die vecht voor vrouwenrechten – beroept zich op de wet. Maar die botst met de diepgewortelde patriarchale tradities.

Deze knap gemaakte en beklijvende film is belangrijk voor de rechten van vrouwen in Afrika en zorgde voor heel wat ophef. Difret won de publieksprijs op het Sundance Filmfestival 2014.

Amhaars gesproken, Nederlands ondertiteld
Regie Zeresenay Berhane Mehari (Ethiopië, 2014)
Voorfilmpje Getuigenis via jongerenuitwisseling rond gender en identiteit
Inleiding Lore Van Welden (Amnesty International Vlaanderen)

Prijs € 10, reductietarief: € 8
Inschrijven studioskoop.be (niet verplicht)
Organisatie Amnesty International Gent, Broederlijk Delen, BOS+, CATAPA, Studio Skoop, Globelink, Casa Rosa en Vrouwenraad

Een bezoek aan Studio Skoop met een zware elektrische rolstoel is niet mogelijk. Denk er dus steeds aan een ‘gewone’ rolstoel te gebruiken als u bij ons naar de film komt. Zalen 1 & 3 zijn bereikbaar mits enkele treden. U kan ons steeds op voorhand bellen op 09 225 08 45 om te informeren naar de zaalindeling. Wij zorgen er dan ook voor dat er iemand aanwezig is om u een handje te helpen.

Naam van de organisator
Amnesty International Gent, Broederlijk Delen, BOS+, CATAPA, Studio Skoop, Globelink, Casa Rosa en Vrouwenraad
Categorie organisator
NGO
Contactpersoon (openbaar)
Belmundo
Plaats
Studio Skoop
Sint-Annaplein 63
Gent 9000
Belgium
Toegankelijk voor gehandicapten
Yes

Location Map