Languages

SDG 1 in de Metro: 'Armoede is het gevolg van politieke keuzes'

Share this on

Vanaf vandaag neemt Metro elke dinsdag één duurzame ontwikkelingsdoelstelling of SDGs onder loep: de meest recente cijfers, een kort interview met een expert ter zake en enkele vooruitstrevende initiatieven samengevat op één pagina in de Metro Green bijlage.

SDG 1: Geen Armoede

Starten doet Metro met de armoedeproblematiek. Eén Europeaan op vier leeft op de rand van armoede. In België klopten in 2017 meer dan 150 000 Belgen aan bij een voedselbank. Dat is 30 % meer dan in 2012. België ontvangt via het Fonds voor Europese hulp (FEAD) middelen om voedsel en materiële hulp aan deze mensen aan te bieden. Dankzij deze steun kan de POD Maatschappelijke integratie in samenwerking met 9 voedselbanken elk jaar aan ongeveer 358 OCMW’s en 419 verenigingen producten leveren die kosteloos worden verspreid onder de armsten in heel België.

“Armoede is het gevolg van politieke keuzes. Er is nood aan politieke wilskracht en een duidelijke strategie, die alle maatschappelijke sectoren bestrijkt, van het onderwijs tot de arbeidsmarkt.” benadrukt Leo Williams van het Europees netwerk voor armoedebestrijding in de Metro.

Zelf een steentje bijdragen

Koop fairtradeproducten, laat je vrienden op je verjaardagen doneren aan een goed doel in de plaats van een klassiek cadeau, maak je voorraadkast schoon en breng een zak met niet-bederfelijke levensmiddelen naar een voedselbank in jouw buurt. Dit zijn maar enkele voorbeelden van hoe jij als individu kan bijdragen aan het verminderen van armoede.

Heb je zelf nog meer ideeën of voorbeelden? Deel je ervaringen met metro via Twitter en Facebook met de hashtag #MetroSDG.