Languages

SDG 8 in de Metro : kinderarbeid, werkloosheid en integratie onder de loep

Share this on

Elke week neemt Metro op dinsdag één duurzame ontwikkelingsdoelstelling of SDG onder loep: de meest recente cijfers, een kort interview met een expert ter zake en enkele vooruitstrevende initiatieven samengevat op één pagina in de Metro Green bijlage: Deze week is het de beurt aan SDG 8: waardig werk en economische groei.

Waardig werk en economische groei.

2,2 miljard mensen leven vandaag in armoede. 201 miljoen van deze mensen zijn werkloos, waaronder zo’n 74 miljoen jongeren. Velen – waaronder zo’n 168 miljoen kinderen –  werken in abdominale omstandigheden. De Verenigde Naties willen tegen 2030 een duurzame economie creëren met fatsoenlijke werk- en leefomstandigheden voor iedereen.

Volgens de VN moet de economische groei voor de minst ontwikkelde landen tegen 2030 met minimaal 7% van het bbp per jaar moeten stijgen. Deze groei moet echter gepaard gaan met betere arbeidsomstandigheden. Verplicht werk, kinderarbeid en moderne slavernij behoren tot het verleden.

SDG 8 in België

Hoewel ons land op het gebied van arbeidsomstandigheden en werkloosheid goed scoort in de Europese ranglijsten, blijven sommige sociale groepen  toch nog in de kou staan. Jongeren, vrouwen, ouderen en migranten werken nog steeds in onstabiele, laagbetaalde en moeilijke banen, vooral in Brussel en Wallonië. Gelukkig zijn er mooie initiatieven die dit probleem willen aanpakken.

Metro sprak met Benjamin Gérard van de vereniging Rising You. Deze onderneming leidt vluchtelingen op tot hoogtewerker. Lees het volledige interview met Benjamin Gérard in de Metro en ontdek een hoe je zelf waardig werk en aangepaste economische groei kunt stimuleren.

Deel je verhalen op facebook of twitter met de hashtag #MetroSDG.