Languages

Trim the Footprint

Project

Share this on

Starting
01 July 2020 17:30
Ending
13 July 2020 17:30
Short description

Samen met ngo WEEDO en de gemeenschappen in Kigamboni wil vzw Greenforward een CO² neutraal project “Trim your footprint” opstarten. Binnen dit project willen we niet alleen de eigen uitstoot verminderen, we willen door het aanplanten van bossen in de regio echt een verschil maken.

WEEDO is een perfecte partner voor vzw Greenforward, omdat het zowel ecologisch als sociaal engagement met elkaar combineert. Het opleiden en versterken van vrouwen speelt hierin een cruciale rol.
In 2019 sponsorde vzw Greenforward een banda waar de vrouwen van WEEDO samen kunnen komen.

Description

Vzw Greenforward is reeds 19 jaar actief in West-Vlaanderen, België. De werking van de organisatie is volledig gebaseerd op het enthousiasme en werk van vrijwilligers. Jaarlijks organiseert de vzw het Irie Vibes Roots Festival, een low budget, open minded, gezinsvriendelijk en ecologisch bewust festival met zo’n 2500 bezoekers. In de activiteiten van de vzw wordt steeds geprobeerd om de ecologische voetafdruk zo klein mogelijk te houden. Sociaal engagement is een belangrijk aspect in de werking. De vzw gelooft sterk dat muziek mensen samenbrengt en vooroordelen overstijgt. Maar het gaat niet alleen over samenbrengen of een visie, de vzw wil daadwerkelijk een verandering teweegbrengen in de wereld. In 2018 ontving de vzw de Ovam Groen Event Award in de categorie kleine festivals voor haar ecologische initiatieven.

Eén van onze projecten speelt zich af in Tanzania in samenwerking met Weedo (een organisatie waar vrouwen een opleiding krijgen, ondernemerschap gestimuleerd wordt en dit vanuit een ecologische visie).

In overleg met lokale overheden en gemeenschappen, willen we een bos aanleggen in de regio. Hierbij zou onze focus liggen op inheemse bomen, maar ook op fruitbomen, zodat de gemeenschap rechtstreeks kan profiteren van het project. De leden van Weedo kunnen op die manier een onderneming opstarten waarbij ze het bos helpen aanleggen, onderhouden en naar de toekomst toe de vruchten kunnen verkopen op de lokale markt.

We voorzien naast het hele project ook een wereldmarkt tijdens het Irie Vibes Roots Festival 2021. De wereldmarkt is een tweejaarlijks initiatie van de Noord Zuid werking in Kortemark. Door de wereldmarkt naar het festival toe te brengen, slaan we de link tussen diverse partners en willen we onze bezoekers bewust maken van de ontwikkelingsdoelstellingen. Op de wereldmarkt kunnen verschillende lokale organisaties die zich inzetten voor het zuiden of gelinkt zijn aan eerlijke handel en ontwikkelingsdoelstellingen, zichzelf voorstellen aan de bezoekers. Op de wereldmarkt voorzien we daarnaast ook de tentoonstelling Under Construction van de provincie.

Vanaf de editie 2021 willen we ook fairtrade producten aanbieden in onze main bar, onze cocktailbar, onze campingbar en onze campingshop.

Name of organizer
vzw Greenforward
Organizer Categories
Vereniging
Contact Name (visible)
vzw Greenforward
Contact Email (visible)
Location
Irie Vibes Roots Festival
Koekelarestraat, 16-18
Kortemark 8610
Belgium
Disabled accessible
No

Location Map