Ubuntu Festival is één van de SDG Voices 2019
De SDG Voices zetten de duurzame ontwikkelingsdoelstellingen in de verf. In 2019 dragen zes nieuwe organisaties deze titel uit. Het wereldmuziekfestival Ubuntu Festival te Boom is één van hen. We spraken met voorzitter Kyoko De Fraeye over hun plannen als SDG Voice.
FIDO: Bij Ubuntufestival kan je niet alleen terecht voor muziek, maar ook voor allerlei randanimatie. Wat mag je als festivalganger zoal verwachten?
Kyoko De Fraeye: “Ubuntu Festival is meer dan podiummuziek: verschillende gratis workshops, muzikale optochten, straatanimatie, vertellingen en documentaires. Allen vertolken onze inhoudelijke boodschap van duurzaamheid, solidariteit en toegankelijkheid. Op ons festival kan je ook terecht voor allerlei workshops (bv. fietsen repair, rolstoelparcours, Koffiecup juwelen maken), straatanimatie, muziekale optochten, vertellingen en documentairevertoningen, …
het meest duurzame festival is het festival dat niet plaatsvindt
FIDO: Jullie dragen duurzaamheid hoog in het vaandel. Op welke manier vertaalt zich dat?
Kyoko De Fraeye: “Aanvankelijk vertelden we bij de organisatie van het festival wel eens: “het meest duurzame festival is het festival dat niet plaatsvindt”. Met andere woorden: elk evenement dat georganiseerd wordt heeft een ecologische voetafdruk. Bij Ubuntu Festival denken we altijd na over onze opties om die afdruk zo klein mogelijk te houden. In onze organisatie is dit een constante bezorgdheid. Hier zijn enkele voorbeelden van onze inspanningen:
- we kiezen resoluut voor ecotoiletten, hoewel dit een duurdere manier is. Met deze ecotoiletten werken we niet alleen ecologischer, het bewustmakingseffect op de bezoeker is niet te onderschatten: iedereen moet wel eens naar het toilet en wordt dus willens nillens geconfronteerd met deze manier van omgaan met water. Wanneer de ervaring van die bezoeker dan nog eens positief is, dan is dat gewonnen!
- onze reclamespandoeken zijn ontwikkeld zodat ze meerdere jaren kunnen dienen. Als ze dan toch gedateerd zijn, ontwikkelt de werkgroep animatie manieren om het materiaal te hergebruiken (tassen, etuis, …)
- het gebruik van kabelbinders (colsonbandjes) beperken we tot een minimum. Daar waar mogelijk gebruiken we herbruikbare rekkers. Voor onze volgende editie willen het kleine aantal colsonbandjes dat we toch nog gebruiken vervangen door herbruikbare (hersluitbare) kabelbinders.
- Voor de organisatie van het festival zijn helaas autoverplaatsingen nodig. Eén van onze leden brengt deze kilometers in kaart, zodat we op basis van deze gegevens gericht kunnen kijken naar oplossing hieromtrent
- Onze promotiecampagne gebeurt bijna uitsluitend digitaal, enkel regionaal worden er nog affiches verdeeld, die dan duurzaam gedrukt worden
- Voor onze eetstands worden composteerbare bordjes gebruikt uit bagasse en onze drankbekers zijn herbruikbaar.
- We verbruiken slechts 1,2m3 water en we zijn op zoek om dit deel ook te zuiveren ter plaatse
Ook willen we graag dat het rendement van onze duurzaamheidsboodschap naar onze festivalgangers groter is dan de effecten van onze ecologische voetafdruk. Met de animatiemarkt en de belevenis van het festival hopen we de festivalganger te beïnvloeden in hun gedrag omtrent duurzaamheid en SDG’s. We proberen dit op een zo ludiek mogelijke manier te doen zodat het niet belerend overkomt, maar net belevend.
We proberen onze bezoeker zo goed mogelijk te informeren over onze eigen uitstoot en hoe we deze proberen te verminderen. Dit doen we met informatieborden op het festival, maar ook online via onze sociale media en website. Op ons festival zelf is er ook elk jaar een rondleiding waar je meer info krijgt over al onze inspanningen.
FIDO: Wat zijn jullie plannen als SDG Voice?
Met onze tentoonstelling ‘iedereen SDG-held’ geven wij de doelstellingen een persoonlijke draai aan deze doelstellingen.
Ubuntu festival wil SDG’s nog meer in de kijker zetten op een toegankelijke manier (‘niet belerend maar belevend’ is ons credo), zodat ze meer gemeengoed worden. Op dit moment zijn SDG’s en het belang ervan nog te weinig bekend bij het grote publiek. Met onze tentoonstelling ‘iedereen SDG-held’ geven wij de doelstellingen een persoonlijke draai aan deze doelstellingen. Dit jaar breiden we onze tentoonstelling uit met nieuwe verhalen en locaties. We blijven deze keer niet enkel in Vlaanderen, maar steken ook de taalgrens over naar Brussel.
FIDO: “Iedereen SDG held” geeft een gezicht van de eerder abstracte duurzaamheidsdoelen? Kunnen jullie een voorbeeld geven van zo’n persoonlijk relaas uit jullie tentoonstelling?
Kyoko De Fraeye: “Het verhaal van de Sally Ghanoum is een mooi voorbeeld. Sally woont in Antwerpen, maar is afkomstig uit Syrie. Haar organisatie Friends of The Dilby Tree is ontstaan als reactie op de onrust in Syrië. Sinds de oprichting worden er in Sally’s geboortedorp allerlei activiteiten georganiseerd om de lokale gemeenschap dichter bij elkaar te brengen, zoals een kunst- en cultuurfestival en opruimacties. De lokale gemeenschap zet zich ook in voor het beschermen en aanplanten van bomen in en rondom het dorp. Het volgende project is het opzetten van een energiecoöperatie die windmolens moet realiseren rond het dorp zodat ze minder afhankelijk zijn van het onvoorstelbare Syrische energienetwerk.”
Je kan Sally’s getuigenis hier beluisteren.
*De SDG Voices zijn een initiatief van het Federaal Instituut voor Duurzame Ontwikkeling. In 2016 gaf Minister van Energie, Leefmilieu en Duurzame Ontwikkeling het officiële startsein voor de SDG Voices Belgium campagne. Naar internationaal voorbeeld worden elk jaar een aantal organisaties tot woordvoerders van de SDGs gekroond. In 2019 dragen zes nieuwe organisaties – Hidrodoe, Janssen Pharmaceutica, Ubuntu Festival, VIA Don Bosco, FairFin, VIA Don Bosco, Rikolto, FairFin en Rikolto – deze titel met trots uit. Elke dag stellen we een van onze nieuwe SDG Voice voor. Houd dus zeker onze website en sociale media in het oog!*