Languages

António Guterres is de nieuwe Secretaris-Generaal van de Verenigde Naties

Deel dit met

Gisteren, 13 oktober 2016, heeft de Algemene Vergadering van de VN António Guterres aangeduid om de volgende secretaris-generaal van de Verenigde Naties te worden. Guterres volgt daarmee Ban Ki-Moon op die zal aftreden op 31 december 2016. António Guterres was onder andere Eerste Minister van Portugal tussen 1995 en 2002, en Hoge VN-Commissaris voor de Vluchtelingen tussen juni 2005 en december 2015. Vanaf 1 januari 2017 zal hij voor de komende 5 jaar de taak als secretaris-generaal op zich nemen

De Algemene Vergadering keurde de aanbeveling van de VN-Veiligheidsraad, die op 6 oktober António Guterres al naar voor bracht als kandidaat opvolger van Ban Ki-Moon, dus goed. Guterres is heel dankbaar dat de lidstaten zo vertrouwen in hem, alsook voor de transparante en open selectieprocedure die voorafging aan zijn aanstelling als secretaris-generaal. Voor het eerst in de geschiedenis gebeurde deze selectieprocedure niet achter gesloten deuren. Daar het normaal enkele machtige landen zijn die beslissen, werden er deze keer publieke discussies gehouden met al de kandidaten voor 's werelds top diplomatieke functie.

Guterres benadrukt dat het verlichten van het leed van kwetsbare mensen, zoals vluchtelingen, en gendergelijkheid belangrijke prioriteiten zullen blijven voor hem tijdens zijn ambtstermijn. Daarnaast herhaalde hij ook zijn geloof in de waarden van vrede, rechtvaardigheid, menselijke waardigheid, verdraagzaamheid en solidariteit, evenals zijn overtuiging dat diversiteit een enorme aanwinst is en geen bedreiging.

Guterres zijn CV is indrukwekkend en niemand twijfelt aan zijn capaciteiten om de populaire Ban Ki-Moon op te volgen. Toch komt er hier en daar ook kritiek. Dit heeft niet met Guterres als persoon te maken, wel met het feit dat hij een man is en uit Zuid-Europa komt. Volgens de ongeschreven verdelingsregels van de VN was het namelijk de beurt aan een Oost-Europese kandidaat. En dan misschien nog liever een kandidate, want dit is waar waarschijnlijk nog de meeste commotie rond bestaat, het feit dat het weeral een man is die de taak van secretaris-generaal op zich neemt.