"Go Goals": een bordspel over de SDGs
De Verenigde Naties hebben een bordspel ontwikkeld over de Duurzame Ontwikkelingsdoelstellingen (SDGs). Het spel is in de eerste plaats bedoeld voor kinderen uit de lagere school, maar iedereen kan ermee aan de slag. Speel een spannend partijtje ‘Go Goals’ en bouw mee aan de toekomst!
Speel en bouw aan de toekomst
Zo’n twee jaar geleden adopteerde de Algemene Vergadering van de Verenigde Naties de Duurzame Ontwikkelingsdoelstellingen of SDGs. Ondertussen worden deze doelstellingen wereldwijd al volop geïntegreerd in de nationale wetgevingen, en vinden ze stilaan hun weg naar het onderwijs.
Om de onderwijsprofessionals te helpen om hun leerlingen kennis bij te brengen over de SDGs, hebben de Verenigde Naties een bordspel ontwikkeld voor kinderen: Go Goals. Sinds kort is het spel wereldwijd online beschikbaar. De vragen (per doelstelling) gaan over acties die we zelf kunnen ondernemen, over samenwerking met andere landen of over het beleid. De leeftijd van de spelers is vanaf 7 jaar en het spel kan gespeeld worden door 2 tot 6 spelers. Door het spel in groepjes te spelen komt het interactieve aspect nog meer naar voren, door overleg, consensus, etc…
Doel: kinderen al op zo jong mogelijke leeftijd vertrouwd maken met de doelstellingen. Dus is het belangrijk om kinderen vanaf nu vertrouwd te maken met de doelstellingen, zodat ze die eigenlijk in hun DNA meedragen.
Iedereen kan gratis het bordspel downloaden en uitprinten, en na wat knutselwerk het spel ook spelen.
Zelf spelen
Iedereen kan gratis het bordspel downloaden en uitprinten, en na wat knutselwerk het spel ook spelen. Op die manier kunnen we de 17 SDG’s dichter bij huis brengen. Iedereen moet namelijk door hebben dat die SDG’s niet enkel rond het Zuiden draaien, maar dat ze wel degelijk over mondiale doelstellingen gaan die ook voor ons, hier in het Westen, uiterst belangrijk zijn, willen we streven naar een betere wereld.
Het spel kan gedownload worden via http://go-goals.org/nl/.
Dankzij een subsidie van de Vlaamse overheid hebben de Verenigde Naties ook échte speldozen kunnen produceren. Deze speldozen worden binnenkort verdeeld onder de Vlaamse basisscholen, zodat het spel ook gemakkelijk in de scholen kan gespeeld worden. Ook geïnteresseerde jeugdbewegingen kunnen een speldoos aanvragen.
Aan de slag!
Op regelmatige basis zullen de vragen online aangevuld of geactualiseerd worden. Dat gebeurt omdat vragen achterhaald zijn of omdat er nieuwe informatie beschikbaar is. Op korte termijn willen we ook een Belgische vragenset beschikbaar stellen. Deze vragen kunnen dan uitgeprint en bij de spellendoos toegevoegd worden.
Uiteraard kunnen leerkrachten of begeleiders ook schooleigen vragen toevoegen: rond de school, de gemeente, de leefomgeving, etc. Op die manier brengen ze het spel nog dichter bij de leefwereld van de kinderen.