Languages

GoodPlanet reikt 2 Gender Awards uit op Internationale Vrouwendag

Deel dit met

Op 8 maart, Internationale Vrouwendag, organiseerden GoodPlanet Belgium en de Senaat een groot evenement rond SDG 5. Deze doelstelling focust op vrouwen en stelt gendergelijkheid en empowerment voor alle vrouwen en meisjes voorop. Geen beter moment dan Internationale Vrouwendag om dit thema aan te kaarten, dacht GoodPlanet. Een honderdtal jongeren gingen in de Senaat in debat met politici en prominente persoonlijkheden.

Marlène de Wouters modereerde het evenement en leidde het in goede banen. Kwamen gisteren onder andere aan het woord: Yann Arthus-Bertrand, bekende Franse fotograaf en cineast, Marie-Christine Marghem, minister van Energie, Leefmilieu en Duurzame Ontwikkeling, en Sabine Denis, co-directrice van The Shift. Onder de senatoren waren Christine Defraigne, voorzitster van de Senaat, Sonja Claes (CD&V), Latifa Gahouchi (PS) en Katia Segers (SP.A) aanwezig. Syhem Belkhodja, danseres, choreografe en ambassadrice ‘Arts & Culture’ van Tunis, en Emilie Meessen, mede-oprichtster van de vzw Straatverplegers, namen eveneens deel.

Ook een honderdtal jongeren van verschillende achtergronden, Franstalig en Nederlandstalig, lieten hun stem horen en toonden zo dat dit thema universeel en intergenerationeel is.

Aan het einde van het debat werden twee Gender Awards uitgereikt aan vrouwen die de strijd voor meer gendergelijkheid op een inspirerende manier uitdragen. Twee voorbeeldvrouwen die een erkenning verdienen voor hun acties, hun engagement, hun waarden.

Julie Foulon

Sinds augustus 2012 is Julie Foulon Managing Director van Betagroup, een community van meer dan 8200 Belgische web-ondernemers met een passie voor nieuwe technologieën en media.

Ze is ook oprichtster en redactrice van Girleek.net, een blog over nieuwe technologieën voor vrouwen en vooral over wat vrouwen daar zelf van vinden. Girleek.net behandelt dus alle hightech onderwerpen die vrouwen kunnen interesseren en alle producten en diensten waarmee vrouwen hun dagelijks leven kunnen verbeteren.

Julie Foulon maakt ook deel uit van het MolenGeek-team. MolenGeek is een coworking-ruimte waar jonge ondernemers aan hun projecten kunnen werken, netwerken en ervaringen delen.

Lieve Blancquaert

Lieve Blancquaert is onder andere gekend van haar werk Wedding Day (2015), Birth Day (2013) en Insjallah, mevrouw - Ontmoetingen (z)onder de boerka (2003).

De fotoreportages Birth Day en Wedding Day brengen in beeld hoe deze belangrijke mijlpalen in een mensenleven beïnvloed worden door omstandigheden, cultuur, tradities. Aandacht voor de positie, belangen en rechten van vrouwen komt duidelijk naar voor in haar werk. Haar foto’s en verhalen bereiken via boeken, tv-programma’s en tentoonstellingen een breed publiek. In samenwerking met journaliste Betty Mellaerts maakte Lieve ook het fotoboek Vrouw. Dit werk probeert de levenswijsheid en het evenwicht in beeld te brengen die vrouwen van 40 en ouder in hun leven hebben gevonden.