Languages

Lancering van het ‘World Ports Sustainability Program’

Deel dit met

Het ‘World Ports Sustainability Program’ (WPSP) werd op 22 maart 2018 in Antwerpen officieel gelanceerd. Koningin Mathilde, ambassadrice van de duurzame ontwikkelingsdoelen (SDGs), opende met een toespraak (EN) de ceremonie van het World Ports Sustainability Program. In de toespraak werden het universeel programma voor duurzame ontwikkeling en de SDGs gepromoot.

Welke verbintenissen worden met het WPSP nagestreefd?

Het programma, ondertekend door de internationale maritieme gemeenschap, engageert zich voor de effectieve implementatie van SDGs van de Verenigde Naties in de werking van wereldhavens.

Er zijn vier essentiële doelstellingen:

  • Een wereldwijde "bibliotheek" van beste praktijken opzetten en onderhouden
  • Een portaal voorzien voor alle initiatieven en projecten van WPSP-partners
  • Dienst doen als een laboratorium van ideeën en een platform van selectie voor nieuwe projecten en samenwerkingen
  • Regelmatig rapporten opmaken over de prestaties van duurzame ontwikkeling en SDGs betreffende de wereldwijde havensector.

De internationale maritieme gemeenschap bestaat uit vertegenwoordigers van de American Association of Port Authorities (AAPA), de European Sea Ports Organization (ESPO), het wereldwijde netwerk van havensteden en de World Association for Waterborne Transport Infrastructure (PIANC). Na dit evenement zal het handvest uiteraard openstaan voor ondertekening door andere internationale havenverenigingen. De handtekening is een voorwaarde om lid te worden van de WPSP als structurele partner.