Languages

Nieuw FRDO-rapport: «Veel kennis en capaciteit, maar moeizamere implementatie door complexe Belgische staatsstructuur»

Deel dit met

De Federale Raad voor Duurzame Ontwikkeling publiceert een nieuw rapport over de obstakels voor het implementeren van de SDGs. Er is veel motivatie, kennis en capaciteit op de verschillende overheidsniveaus, maar onze ingewikkelde staatsstructuur maakt de implementatie van de SDGs ingewikkelder dan voor andere landen.

De SDGs in het buitenland: Good Practices

Het rapport geeft een uitgebreid overzicht van goede beleidspraktijken in de implementatie van de SDGs. De  41 internationale voorbeelden van institutionele veranderingen en governancepraktijken zijn een goede inspiratiebron en hulpmiddel voor alle Belgische overheden bij het implementeren van de SDGs.

Van de 41 voorbeelden licht de studie zes goede voorbeelden uit Duitsland, Nederlands, Finland, Zwitserland, Tsjechje uit voor een diepgaande analyse.  Zo heeft Duitsland als één van de eersten maatregelen genomen om de impact van spill-over effecten te reduceren. Nederland heeft dan weer een actieplan uitgewerkt om de lokale overheden op een effectieve manier te betrekken.

Waar staat België?

De studie neemt ook de Belgische situatie grondig onder de loep. Hieruit blijkt dat veel overheidsactoren sterk gemotiveerd zijn om de SDGs te realiseren en het institutionele kader dat daarvoor nodig is, te implementeren. Ook beschikt België over een grote expertise en capaciteit op de verschillende beleidsniveau, zeker voor thema’s als circulaire economie en gezondheidszorg.

De grootste uitdaging zijn volgens de studie de nationale coördinatie van al de maatschappelijke uitdagingen die de SDGs willen aanpakken. Omwille van onze complexe staatsstructuur verloopt deze ingewikkelder dan in andere landen.

In de nabije toekomst ligt België zich toe op belangrijke duurzaamheidsuitdagingen, zoals klimaatmitigatie, het uitroeien van armoede en het verminderen van de wereldwijde impact van de binnenlandse activiteiten.

De volledige studie kan u raadplegen op de website van het FRDO. De raad zal binnenkort ook een seminarie organiseren over de resultaten.