Languages

Nieuwe Europese commissie engageert zich voor de SDG’s

Deel dit met

De nieuwe Europese Commissievoorzitter Ursula Von der Leyen spoort haar commissarissen aan om hun beleid af te stemmen op de SDG’s.

Deze week deed commissievoorzitter Ursula Von der Leyen haar visie voor Europa uit de doeken. In Van der Leyen’s Europa krijgen de Sustainable Development Goals een belangrijke plaats, zo blijkt.

SDG mainstreaming in EU beleid.

In de missiebrieven spoort Ursula Von der Leyen haar commissarissen aan om binnen hun beleidsdomein bij te dragen aan het behalen van de SDG’s. Daarnaast is de Europese Commissie in zijn geheel verantwoordelijk voor de implementatie van de SDG’s. Onder de Juncker commissie werd ook al verwezen naar het opnemen van de SDG’s in Europese beleidsplannen en -strategieën – of SDG mainstreaming, zoals dat heet. In de reflectiepaper a more sustainable Europe by 2030 benadrukte Juncker de nood om prioriteiten op vlak van duurzame ontwikkeling te laten gelden binnen alle EU beleidsdomeinen. De Sustainable Development Goals van de Verenigde Naties bieden hiervoor een ideaal kader. Het voorstel onder Juncker luidde dan ook om een overkoepelende SDG strategie voor de EU uit te werken en de SDG’s te mainstreamen in alle relevante EU beleidsdomeinen en akkoorden met derden. Dit voorstel kwam echter op het einde van zijn aanstelling. Een overkoepelende SDG-strategie hebben we tot nu toe op Europees niveau nog niet gezien. Ursula’s missiebrieven geven alvast hoop dat deze plannen nog niet van de baan zijn.

Je kan de missiebrieven nalezen op de website van Europese commissie.