Languages

Op 25 november brengen we de strijd tegen geweld tegen vrouwen onder de aandacht

Deel dit met

De strijd tegen geweld tegen vrouwen is een dagelijks gevecht. 25 november is een internationale dag om de bewustmakings-, preventie- en hulpacties te bevorderen voor de slachtoffers van dit onaanvaardbaar fenomeen.

In 2023 bestaat de Verklaring inzake de uitbanning van geweld tegen vrouwen van de Verenigde Naties 30 jaar. Desondanks is gendergelijkheid nog lang geen realiteit voor vrouwen en meisjes over de hele wereld. Dagelijks worden er meldingen gemaakt van partnergeweld, gendergerelateerd en seksueel geweld.

Whether at home, on the streets or during war, violence against women and girls is a human rights violation of pandemic proportions that takes place in public and private spaces. Bron: unwomen.org


Bron: unwomen.org

In België sterft er elke zeven tot tien dagen een vrouw onder de slagen van haar partner of ex-partner. Afgelopen juli nam België als eerste Europees land de wet #Stopfeminicide aan. Deze wet heeft als doel systemen op touw te zetten om vrouwenmoorden en gendergerelateerde moorden te voorkomen, te analyseren en op te volgen, evenals mechanismen in te stellen om slachtoffers te beschermen. Het gaat om de uitvoering van verbintenissen in het Nationaal Actieplan in de strijd tegen gendergerelateerd geweld 2021-2025.

In november 2023 gaven verschillende federale instanties het startschot voor een nationale bewustmakingscampagne rond de Zorgcentra na Seksueel Geweld (ZSG). Twee maanden lang zal deze campagne deze centra onder de aandacht brengen en slachtoffers van seksueel geweld aanmoedigen om hulp te zoeken en zo snel mogelijk contact op te nemen met het dichtstbijzijnde ZSG.

Met deze twee acties wil men onder andere SDG 5 behalen.


Voor meer informatie