Languages

SDG 12 in de Metro: “we consumeren het equivalent van 1,7 planeet”

Deel dit met

17 wekenlang  vind je op dinsdag voor elke SDG de meest recente cijfers, een kort interview met een expert en enkele vernieuwende initiatieven, samengevat op één bladzijde van de bijlage Metro Green. Deze week buigt Metro zich SDG 12: “verantwoorde consumptie en productie”. 

Anders consumeren is onvermijdelijk

Volgens recente cijfers van het Global Footprint Network consumeren we 70 % meer natuurlijke rijkdommen dan er beschikbaar is. Dat betekent dus dat we 1,7 planeet nodig hebben als we zo verder doen. Er wordt zelfs voor de komende jaren nog een grotere stijging  verwacht door de opkomst van middenklassen in landen die tot voor kort onderontwikkeld waren. De VN benadrukt dat we anders moeten produceren en consumeren om onze ecologische voetafdruk te verkleinen.

Het Europese Ecolabel

Als consument in België en de rest van Europa kan je alvast milieuvriendelijke producten kopen. Deze zijn herkenbaar aan het bloemlogo van EU Ecolabel op het etiket. Het EU Ecolabel maakt ecologisch consumeren makkelijker. Producten met dit logo hebben een ecologische levenscyclus, van de winning en selectie van grondstoffen tot het productieproces en het moment dat het product afval wordt.

De EU biedt met systeem een antwoord aan de wildgroei van milieulabels. Deze zijn niet altijd betrouwbaar en  brengen de consument ook in de war. Met het systeem van het EU ecolabel worden dezelfde strenge selectiecriteria gehanteerd in verschillende landen voor verschillende producten en diensten.

EU ecolabel

Ecologisch consumeren in zes tips

Metro sprak met Jonas Moerman van vzw écoconso over ons consumptiegedrag. Volgens Jonas verkleinen we onze voetafdruk significant als iedereen op eigen schaal minder zou consumeren. Hij geeft alvast een aantal tips:

  1. Eet minder vlees
  2. Consumeer minder zuivelproducten
  3. Kies voor lokale en seizoensgebonden producten
  4. Kies voor een milieuvriendelijk transportmiddel
  5. Vermijd plastiek voor kortetermijngebruik
  6. Vermijd kant- en klare producten

Wil je weten waarom deze tips helpen onze voetafdruk te verkleinen? Lees dan het volledige artikel in de Krant Metro.

Of deel je eigen tips en ervaringen op Facebook of Twitter, met de hashtag #MetroSDG.