Languages

SDG Voice Stad Gent daagt Sint-Niklaas uit tot een duel 'Dagen Zonder Vlees'

Deel dit met

Als officiële ambassadeur van de duurzame ontwikkelingsdoelen van de Verenigde Naties ('SDG Voice' van de Sustainable Development Goals) zal de Stad Gent in de komende maanden vijf verschillende Vlaamse steden uitdagen rond de SDGs. Een eerste uitdaging is gelinkt aan het doel ‘beëindigen van honger, bereiken van voedselzekerheid en verbeterde voeding en promoten van duurzame landbouw’. Gent zal de strijd aanbinden met Sint-Niklaas om tijdens de campagne 'Dagen Zonder Vlees' zo weinig mogelijk vlees te consumeren en daarmee zo veel mogelijk m² te besparen op de ecologische voetafdruk.

Stad Gent versus Stad Sint-Niklaas

Als SDG Voice daagt de Stad Gent de Stad Sint-Niklaas uit om deel te nemen aan 'Dagen Zonder Vlees', een campagne die loopt van woensdag 1 maart tot woensdag 15 april 2017. Beide steden breken namelijk een lans voor duurzame voeding. Zo trekt Gent onder de noemer ‘Gent en garde’ ten strijde voor lekkere, duurzame en lokale voeding. Gent was ook de eerste stad die Donderdag Veggiedag introduceerde – een initiatief dat wereldwijd navolging kreeg. Ook Sint-Niklaas zet volop in op duurzaamheid. In 2012 werd Sint-Niklaas donderdag veggiestad. Hierdoor ontstonden veel initiatieven die Sint-Niklaas op de veggiekaart zetten met als summum de Langste Veggietafel: dé hotspot waar lekkerbekken, culinaire curieuzeneuzen en vegetariërs elkaar ontmoeten.

Dagen Zonder Vlees

Van 1 maart tot 15 april 2017 loopt de actie 'Dagen Zonder Vlees', een Vlaamse bewustwordingscampagne over de impact van voedingsgewoontes op het milieu. Vorig jaar waren al meer dan 90.000 mensen overtuigd om tijdens de 40 dagen voorafgaand aan Pasen duurzamer te eten. Het opzet is simpel: minder vlees en vis eten en dat met zo veel mogelijk mensen.

Vleesconsumptie is immers een van de belangrijkste oorzaken van de klimaatverandering. Bovendien is het een erg inefficiënte manier van voeding. Door minder vlees te eten, maken we onze ecologische voetafdruk kleiner. En verbreden we onze culinaire horizonten.

Dagen Zonder Vlees wil mensen op een losse manier prikkelen en inspireren. Al vanaf het moment dat je één dag per week geen vis en vlees eet, kan je meedoen, want: ‘Elke dag telt’.

Voor stadspersoneel en burgers

De uitdaging om deel te nemen aan Dagen Zonder Vlees is zowel gericht op het stadspersoneel als de burgers van Sint-Niklaas en Gent. Enerzijds strijden de inwoners van beide steden om zo weinig mogelijk vlees te consumeren en dus het meest te besparen op hun ecologische voetafdruk. Anderzijds gaan ook de personeelsleden van de Stad Gent en de Stad Sint-Niklaas het duel aan om hun ecologische voetafdruk zo veel mogelijk te verkleinen. Uiteraard wordt de winnaar in beide gevallen bepaald in verhouding tot het totale aantal inwoners en personeelsleden.

Wie wil deelnemen kan zich inschrijven via deze website: https://dagenzondervlees.be/

Medewerkers van de Stad Gent kunnen zich inschrijven binnen de groep ‘Stad Gent – personeel’; inwoners kunnen dit binnen de groep ‘Gent’. Medewerkers van de Stad en het OCMW in Sint-Niklaas kunnen zich inschrijven binnen de groep ‘Stad & OCMW Sint-Niklaas’. Inwoners registreren zich in de groep ‘Sint-Niklaas’.

Post je als inwoner ook een foto met #SDGGentSintNiklaas op sociale media, dan maak je ook kans om een etentje in een vegetarisch restaurant te winnen.

Hou zeker deze website in de gaten voor de volgende SDG uitdagingen!