Languages

Editie 2019

Share this on

 

campagnebeeld SDG-Forum

Van iedereen. Voor iedereen. Door iedereen

Na een succesvolle eerste editie, kon een tweede SDG-Forum niet uitblijven. Het SDG-Forum 2019 vindt plaats op dinsdag 24 september in SQUARE Brussels Convention Centre.

Het wordt opnieuw een dag met internationale sprekers waaronder John Elkington, debat, interactieve sessies en informatiestands die de deelnemers van het globale naar het lokale niveau leiden.

De rode draad bij dit alles blijft ‘SDG’s: van iedereen, voor iedereen en door iedereen’.

Van iedereen

Op 25 september 2015 ondertekenden alle 193 VN-lidstaten, in naam van hun bevolking, een nieuwe agenda met horizon 2030. Deze bevat zeventien doelstellingen - de Sustainable Development Goals of SDG's - om onze wereld weer op het pad van duurzame ontwikkeling te brengen.

Voor iedereen

De SDG's willen de belangrijkste, globale uitdagingen op economisch, sociaal én ecologisch vlak aanpakken. Ze benadrukken daarbij zeer sterk het principe dat niemand achterblijft. Als de doelstellingen niet gerealiseerd worden, gaat dat ten koste van de planeet, van onszelf en vooral van de generaties na ons.

Door iedereen

De SDG's zijn vooral een wij-verhaal. Elk individu, elk bedrijf, elke organisatie, elke overheid op welk niveau dan ook, heeft iets bij te dragen en doet dit liefst samen. De SDG's breken met het hokjesdenken en leiden idealiter tot onverwachte partnerships om gemeenschappelijke bekommernissen uit de wereld te helpen.

Het programma

Deze tweede edtie start en eindigt plenair. Beide sessies brengen keynotes en debat. Er is simultaanvertaling voorzien naar het Nederlands en het Frans. John Elkington - grondlegger van de 'triple bottom line' en wereldautoriteit op het vlak van maatschappelijk verantwoord ondernemen en duurzame ontwikkeling - is zeker van de partij.

Verdeeld over een reeks net voor en een reeks net na de lunchpauze, reikt het SDG-Forum u daarnaast maar liefst dertig workshops aan.

Op de programmapagina bezorgen we u meer details. De dag start met het onthaal om 8u30 en eindigt met een netwerkreceptie die duurt tot 19u. U kunt uw dagprogramma zelf samenstellen.

De SDG-bingo, de SDG Voices en een speakers' corner

Het programma biedt tot slot ruim gelegenheid tot netwerken, praten en, wie weet, samen SDG-plannen smeden.

Om dat aspect van het SDG-Forum te stimuleren, kunt u doorheen de dag bijvoorbeeld de SDG Bingo spelen. Hoe dat in zijn werk gaat (en wat eraan vasthangt voor de winnaar(s)), verneemt u bij de start van het Forum. Maar al zeker dit: bring your own lanyard!

U kunt ook kennismaken met de SDG Voices; zowel de huidige als die van de voorbije jaren. Wat wisten ze te realiseren? Hoe gingen ze te werk? Welke tips kunnen ze kwijt? Ga tijdens de lunchpauze bij hen aan tafel zitten en vraag hen honderduit.

Nog tijdens de lunchpauze reiken we u SDG-hulp aan via een speakers' corner. Elk kwartier van 12u15 tot 13u15 laten we een organisatie aan het woord waarvan u wijzer wordt. Reserveren is niet nodig; luisteren des te meer.

Overzicht 2019