Languages

Europese Duurzame Ontwikkelingsweek

Deel dit met

De Europese Duurzame Ontwikkelingsweek (European Sustainable Development Week of ESDW in het Engels) is een Europees initiatief dat gericht is op het stimuleren en bekendmaken van zoveel mogelijk activiteiten, projecten en evenementen die bijdragen aan de realisatie of de promotie van de Agenda 2030 voor Duurzame Ontwikkeling.

Met haar 17 doelstellingen voor duurzame ontwikkeling (SDG’s), identificeert de Agenda 2030, in 2015 aangenomen door de Verenigde Naties, de sleuteluitdagingen die dringende actie door alle niveaus en actoren van onze samenlevingen vereisen. De ESDW draagt bij aan deze transformatieve, ambitieuze en universele agenda, door veldactiviteiten die verband houden met de SDG’s of deze ondersteunen, aan te moedigen. Als zodanig beoogt de ESDW het bewustzijn rond de Agenda 2030 in heel Europa te vergroten en belanghebbenden uit alle gebieden aan te moedigen om zich actief in te zetten voor duurzame ontwikkeling, in het bijzonder voor de SDG’s.

Dit jaar zal de ESDW plaatsvinden van 18 september tot en met 8 oktober 2024. De inschrijvingen voor het evenement zijn vanaf heden tot en met 8 oktober geopend!

Over welke initiatieven gaat het? Wie kan deelnemen?

Om de participatie en diversiteit te bevorderen, staan de inschrijvingen open voor iedereen: overheidsdiensten, onderzoekscentra, onderwijsinstellingen, niet-gouvernementele organisaties, verenigingen, musea, stichtingen, bedrijven, maar ook alle burgers. Het voornaamste selectiecriterium voor deelname aan de ESDW is dat het project/initiatief zich op minstens één van de drie dimensies van duurzame ontwikkeling (milieugebonden, sociaal of economisch) richt en geen exclusief winstgevend doel heeft. Dit kan dus variëren van een congres tot een tentoonstelling, de organisatie van een markt, de vertoning van een film, een verenigingsactiviteit, een duurzaam bedrijfsinitiatief of een educatieproject (niet-exhaustieve lijst).

Wil u uw initiatief registreren?

Om dat te doen, schrijft u uw initiatief in op dit Belgische platform door het vakje “Initiatief georganiseerd in het kader van de Europese week van de duurzame ontwikkeling” aan te duiden. Meer info over de registratieprocedure vindt u door op deze link te klikken. Uw initiatief zal ook toegankelijk zijn via de ESDW-website, waarop alle acties staan ​​vermeld die tijdens de genoemde periode in Europa zijn geregistreerd. Vorig jaar werden ruim 5.000 acties in 28 Europese landen geteld!

Neem deel aan het evenement. Registreer uw duurzame ontwikkelingsproject en maak deel uit van dit Europese initiatief!


Belgische initiatieven georganiseerd in het kader van de ESDW

Zie hieronder de lijst van Belgische initiatieven die georganiseerd worden in het kader van de ESDW.

 

NeoMineX decontamineerd afvalwater met behulp van gemodificeerde bacteriën om lozing van metalen in het milieu te voorkomen en om de metalen te kunnen hergebruiken. We zetten ook...
Starting
01 February 2024
Ending
31 October 2024
Plaats
3001
Belgium
Type
Project
GEZONDE LOKALE LANDBOUW Stadsboerderij Hunnegem Met de Stadsboerderij Hunnegem zet TraGer vzw actief in op een gezonde lokale landbouw van korte keten in Geraardsbergen: enerzijds...
Starting
18 May 2024
Ending
08 December 2024
Plaats
Stadsboerderij Hunnegem
Gasthuisstraat 104
Geraardsbergen 9500
Belgium
Type
Engagement